Uitwisseling Oostblok

Wat hebben wij een fantastische week gehad met de uitwisselingsstudenten uit Polen, Bulgarije en Roemenië. Een project georganiseerd door Foundation Netherlands-Romania.  Het was een week vol leerzame presentaties, bezoeken en projecten.

Kennismaken met studenten die twee of drie jaar ouder zijn en uit het buitenland komen lijkt lastig. Maar in onze ervaring was het veel simpeler dan verwacht. Aan het einde van week was het alsof we elkaar al jaren kenden. Het was zeer interessant om te horen hoe het in hun landen er aan toe gaat. We hebben gehoord hoe een typische Bulgaarse schooldag eruit ziet, wat de Roemenen van hun overheid vinden en hoe de Polen denken over de EU. Vooral tijdens groepsopdrachten, die bestonden uit groepen met gemengde nationaliteiten, kregen we veel te horen over de verschillen en overeenkomsten tussen onze landen. Dit hebben we uitgedrukt op posters die we als groep hebben gemaakt en gepresenteerd.

In deze week hebben wij, de Nederlanders, zelf ook veel geleerd over Den Haag. We hebben een bezoek gebracht aan het Ministerie van Sociale Zaken, waar we veel hebben geleerd over de diversiteit van Den Haag. Op het Binnenhof hebben we ook wat tijd doorgebracht in de Eerste Kamer, waar we werden rondgeleid door oud-senator Wim Van Eekelen. Hij heeft ons verteld over de geschiedenis van de Nederlandse senaat. In het Europa Huis hebben we twee presentaties gezien over de Europees Unie. Het was interessant om te zien hoe alle landen samenwerken, vooral omdat we ook met verschillende nationaliteiten in die ruimte zaten.

Dinsdag hebben we een hele dag doorgebracht in Amsterdam. We hebben daar een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum en de welbekende Nachtwacht gezien. Gelopen door de straatjes en langs de grachten, en heerlijk geluncht in een cafétje. In de middag vooral in winkeltjes geweest en in de avond weer  terug naar Kijkduin.

Elke avond was er een traditionele avond voor elk land. We begonnen met de traditionele avond van Polen. Na Pools eten te hebben gegeten, hebben we een zeer leuke presentatie gezien over Polen. Hoe hun school eruit ziet, wat ze allemaal kunnen doen in hun stad en wat van de taal geleerd. Wij hadden op een andere avond ook eten gemaakt en een presentatie gegeven over Nederland. Het was heel leuk om te zien hoe interessant de Polen, Bulgaren en Roemenen ons land vinden. De laatste avond hebben we erg genoten van de Bulgaarse avond. Hun eten smaakte goed en ze hadden een hele leuke presentatie. Van ieder land hebben we souvenirs gekregen als aandenken aan hen.

Deze week was heel leerzaam en heeft onze horizon van denken erg verbreed. We hebben geleerd over de andere landen, over politieke samenwerking tussen landen en veel internationale vriendschappen gemaakt. We hebben nu nog steeds heel veel contact met hen en wie weet gaan wij ook nog een keer hun landen bezoeken.

Yannick van der Bijl 3B, Chynna Bong A Jan 3B, Lottie Bosma 3B, Fleur Kruse 3A, Berber van der Meer 3A