Chinareis 2018

Hier zit ik dan in mijn heerlijke blauwe Chinareis-trui, weer thuis in Nederland. Het is inmiddels alweer bijna een hele periode verder, maar de trip naar Shanghai, Nanjing en Suzhou zit nog vers in de gedachten. Onder leiding van dhr van Goudoever hebben we erg genoten van alle nieuwe ervaringen.

Een Chinareis is iets om nooit te vergeten. We hebben veel gelopen, o.a. over de Bund, met de beroemde skyline van Shanghai. Er was altijd een vol dagprogramma, gevuld met tempels, tuinen en musea. Het Nanjing Massacre Memorial zal me altijd wel bij blijven. We zagen niet de Grote Chinese Muur, maar wel de grote stadsmuur van Nanjing, ook prachtig. Soms stopten we in een prachtige tuin om te mediteren of tekenen. We bezochten een Chinese opera, waarvan ik nog steeds de onbekende tonen en aparte katten make-up zie in mijn dromen. We aten aan een draaitafel, waar we de eerste dagen niet genoeg van konden krijgen, maar na de zoveelste dag wel klaar mee waren. We hebben ons uitgeleefd tijdens de karaoke-avond in een echte karaokebar, zoals te zien en horen is in de aftermovie van meneer Weisscher. We hebben een berg beklommen, afgedongen op souvenirtjes (maar vaak alsnog teveel betaald …), tot laat in de avond gekaart of gepoold in het hostel.

Dit zijn maar een paar dingen die we hebben gedaan. De drie jaren vol met extra toetsen en opdrachten waren het volledig waard. Voor alle eersteklassers die de optie krijgen om Chinees te gaan volgen, zeker doen! En tegenover alle 6e klassers, we snappen hoe jullie je voelen, wij missen het ook. Dit land moet je sowieso eens in je leven bezoeken. Ik weet zeker dat ik er nog wel een keer terug ga, zeker na een reis zoals deze.

Giulia Bravo 5A

Ga naar de aftermovie