Christelijk Gymnasium Sorghvliet | Op Sorghvliet gebeurt meer Christelijk Gymnasium Sorghvliet Illustratie

International Moot Court


Van 22 tot 26 januari werd de International Moot Court competition voor de vierde keer in Den Haag gehouden. In totaal waren er honderdzestien deelnemers uit dertien verschillende landen, waaronder de VS, Azerbeidzjan, Mongolië, Duitsland en Argentinië. De International Moot Court competition is een wedstrijd waarin een rechtszaak van het Internationaal Strafhof (ICC) wordt gesimuleerd.

De selectie voor de deelnemers van het Nederlandse team vond afgelopen juni plaats tijdens de National Moot Court. In september werd de fictieve rechtszaak bekend gemaakt en vanaf dat moment werd het Nederlandse team iedere week getraind door studenten van de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden en advocaten. Ook gaven guest judges van het Internationaal Strafhof (ICC) en het Joegoslaviëtribunaal (ICTY) advies over het pleiten.

Op 22 januari was het zover. Op maandag maakten we kennis met de andere teams en werd het programma doorgenomen. In totaal moest elk team in acht rondes pleiten. In elke ronde moesten de Prosecution en Defense teams het tegen elkaar opnemen en de rechters overtuigen. Na een intensieve week vond op vrijdag de finale plaats in het Vredespaleis. Het team uit de VS en het Nederlandse team hadden de finale bereikt en na een spannende strijd won het Nederlandse team!

Het was een erg leerzame en leuke week, waarin ik veel geleerd heb over Internationaal recht en veel nieuwe vrienden uit verschillende landen heb gemaakt. Ik zou iedereen aanmoedigen om mee te doen aan de volgende International Moot Court competition!

Emily Na, 5A


 

© 2019 Gymnasium Sorghvliet

Tech qabana