Christelijk Gymnasium Sorghvliet | Op Sorghvliet gebeurt meer Christelijk Gymnasium Sorghvliet Illustratie

Klas 3: mini-uitwisseling


In de week van 6 november hebben zes derdeklassers een mini-uitwisseling gedaan met twintig scholieren uit Roemenië en Bulgarije. Op zaterdagochtend werden we verwacht bij vakantiepark Kijkduin, waar we de buitenlanders ontmoetten. Na een uitleg en een kennismaking met het project, dat georganiseerd werd door de Nederland-Roemenië foundation, moesten we in tweetallen kennismaken, en elkaar daarna voorstellen. Nadat de onzichtbare taalbarrière was doorbroken, hoorde je al snel veel mensen lachen om de eerste indrukken van de Nederlandse cultuur, eten en het gebrek aan bergen.

Het doel van deze week was elkaars culturen leren kennen. Daarom hebben we veel in gemengde groepjes gewerkt en vragen beantwoord als: Welke kwaliteiten heeft de perfecte Europeaan? Waarin verschillen de culturen nou eigenlijk? Ook was er een role-play, om te laten zien hoe de Europese Unie vergadert, en verder een heleboel samenwerkingsopdrachten.

Maar natuurlijk zaten we niet de hele week in de huisjes. We gingen op excursie naar de Eerste Kamer, het Europahuis, het Ministerie van Sociale Zaken en het Vredespaleis. Hier kregen we een presentatie over de migraties in Nederland en de Europese Unie. Een heel leerzame week dus. Elke avond hield een groepje tijdens de culturele avond een presentatie over zijn land. We hebben gedanst op volksmuziek en de bijzonderste gerechten geproefd. Na een potje Cards Against Humanity ging elk groepje weer naar zijn eigen huisje, en wij weer naar huis.

De week ging veel te snel voorbij. Op woensdagavond moesten we weer afscheid nemen van onze uitwisselingsvrienden, aangezien wij de Sport- en Cultuurdagen hadden donderdag. Na een hoop geknuffel en een nachtelijke strandwandeling, wisselden de laatste mensen hun Instagram en Snapchat uit, om daarna weer naar hun eigen huis te gaan. Het was een ongelooflijk leuke, gezellige en leerzame week, met veel nieuwe indrukken en nieuwe vriendschappen. Ik hoop dat we iedereen nog een keer zullen terugzien!

Eva-Linda Kom, 3B

  


 

© 2018 Gymnasium Sorghvliet

Tech qabana