Klas 4: excursie Amsterdam

Christelijk Gymnasium prijkt op de gevel van onze school. De excursie naar Amsterdam op 23 januari van de vierdeklassers zou in dit licht een gevelexcursie genoemd kunnen worden. We hebben letterlijk gevels bekeken, maar ook achter gevels gekeken. In het oorspronkelijk als stadhuis gebouwde Paleis op de Dam hielden de leerlingen presentaties over hoe het klassieke en christelijke verhalengoed als een symbool voor goed stadsbestuur is gebruikt. De grandeur van het gebouw maakte op de meesten een enorme indruk. In de Ons' Lieve Heer op Solder, die er van buiten als een gewoon grachtenpand uitziet, stonden de leerlingen opeens na het beklimmen van een aantal trappen in een verborgen katholieke kerk. Katholieken konden lange tijd in de Republiek hun geloof alleen maar belijden zolang dit niet zichtbaar was. Een bezoek aan het Bijbels Museum en een wandelopdracht met classicistische architectuur maakten de dag af.

M.K. Kuyper, docent klassieke talen

Op 23 januari is de 4e klas voor Klassieke Talen, KCV én Godsdienst op excursie geweest naar Amsterdam. We hebben hierbij vier bezienswaardigheden bezocht.
Ten eerste zijn we naar het Paleis op de Dam geweest, waar we met een groepje een presentatie moesten houden over een bepaald onderdeel van het paleis, gekoppeld aan een schriftelijk werkstuk. Het paleis was erg mooi en klassiek geïnspireerd; voorkennis over bijvoorbeeld de Grieks-Romeinse mythologie kwam hier goed van pas. De presentaties waren ook leerzaam; hierdoor kon je de functie en (symbolische) betekenis van de verschillende onderdelen van het Paleis beter begrijpen.
Verder zijn we naar Ons’ Lieve Heer op Solder geweest. Dat is een huis met bovenin een  kleine huiskerk. Het was erg schattig en klein en op een of andere manier wel knus. De rest van het gebouw was in de 17e eeuw het woonhuis van Jan Hartman. Het is een heel mooi voorbeeld van een huis uit die tijd, met bedsteeën, vele kleine verdiepingen, schilderijen, en een mooi uitzicht op een Amsterdamse gracht.
Daarna hebben we een kleine cultuurtocht door een deel van Amsterdam gemaakt om de classicistische architectuur te bekijken. Het was leuk om te zien hoeveel de Nederlanders rond de 17e eeuw hebben overgenomen van de Grieks-Romeinse cultuur. Zo zijn bijvoorbeeld overal verschillende soorten zuilen te zien.
Tot slot hebben we het Bijbels Museum bezocht. Dit is een klein museum met allerlei bijbelse bezienswaardigheden. Van een uitgebreide plattegrond van Jeruzalem en de tempel die daar stond, tot heel oude bijbels die met zilveren bedeltjes waren gedecoreerd. Verder waren er vooral objecten die betrekking hadden op het oude testament. Ook was er een galerij met foto’s van een fotograaf, die passende bijbelverzen bij de foto's had geplaatst.
Verder hadden we ook nog een uurtje vrije tijd tijdens de lunch, wat wel fijn was. Het was een interessante excursie, en een leuke afwisseling van de dagelijkse lessen! :)

Claire Talbott, 4E

Bekijk de foto's.