vrolijk Pasen

RAAK ME NIET AAN.

Pasen is een eeuwenoud verhaal over leven en dood, angst en liefde. Pasen 2020 brengt  de confrontatie voor ons allemaal met leven, angst en dood. En liefde, want juist nu laten veel mensen zich van hun beste kant kennen.

De evangelist Johannes vertelt hoe daags na de kruisiging Maria van Magdala en twee leerlingen naar het graf gingen waar Jezus was bijgezet in de tuin van Jozef van Arimathea. De twee leerlingen vonden op het lijkkleed na het graf leeg. Maria bleef alleen achter en toen zij op haar beurt in het graf keek zag ze twee engelen die vroegen: Waarom huil je? Ze draaide zich om en meende de tuinman te zien. Maar het was Jezus die vroeg: Maria, waarom huil je ? Ze herkende hem en wilde hem
aanraken, maar Jezus zei: Raak me niet aan.

Christus verschijnt aan Maria Magdalena - Noli me tangere - Rembrandt van Rijn - ca. 1645

Raak me niet aan, zei Jezus. Waarom niet, kun je vragen. Zou zijn verschijning dan weer zijn verdwenen of bestaat er iets als een ‘kortsluiting’ tussen aarde en hemel? 
We weten het niet.

Raak me niet aan, zeggen we allemaal deze dagen. Dan maken we elkaar misschien ziek, doodziek. Afstand houden! En we raken elkaar niet aan - uit angst om ziek te worden, maar ook omdat we om elkaar geven. Wat er toen is gebeurd in de tuin van Jozef van Arimatea blijft geheimzinnig, maar het had te maken met liefde die verder gaat dan leven en dood.

En die liefde is deze Pasen ook weer dichtbij ons allemaal.
 

vrolijk Pasen

Archief