Uitwisseling

Wij hebben afgelopen week deelgenomen aan een uitwisseling van de Foundation Netherlands-Romania.

Zaterdagmiddag kwamen de groepen uit verschillende landen bij elkaar, en de sfeer zat er gelijk goed in. Vijf verschillende landen hebben deelgenomen aan dit project, Bulgarije, Roemenië, Rusland, Polen en wij, Nederland. Vijf groepen bestaand uit leerlingen met diverse leeftijden, achtergronden en interesses. De uitwisselingsstudenten verbleven in Roompotpark Kijkduin, waar we een groot deel van onze tijd hebben doorgebracht.

Het ritme van dag zag er als volgt uit; ‘s ochtends kwamen de groepen bij elkaar en gingen we de eerste activiteiten van de dag doen. Hierna hadden we tijd om wat voor onszelf te doen en vervolgens gingen we weer door met de activiteiten. ‘s Avonds kwamen we bij elkaar voor de culturele avonden. Op deze avonden kregen we een presentatie gevolgd door het nationale eten van het desbetreffende land.

We hebben in deze week veel ondernomen. We hebben onder andere het Panorama Mesdag, de Eerste Kamer, the House of Europe, het Ministerie van Sociale Zaken en de debatteerkamer van het gemeentehuis van Den Haag, bezocht.

In het Panorama Mesdag hebben we de prachtige werken van Hendrik Willem Mesdag mogen bewonderen. In de Eerste Kamer kregen we een interessante rondleiding van Meneer van Eekelen en Prof. Dr. Jan de Zwaan. We hadden het privilege, om niet alleen vanaf het balkon de indrukwekkende zaal te bekijken, zoals gebruikelijk is voor bezoekers, maar we mochten ook daadwerkelijk in de zachte groene zetels van de Eerste Kamer plaatsnemen, om vervolgens naar boeiende verhalen over de Eerste Kamer en politieke kwesties van Nederland in de Europese Unie te luisteren. We hebben de volgende dag volledig gewijd aan integratie. We zijn die ochtend te gast geweest bij het Ministerie van Sociale Zaken, waar we statistieken over de Nederlandse integratiecultuur te zien hebben gekregen. Hierna kregen we in het gemeentehuis nog een presentatie over hoe integratie in de praktijk gaat. Met al deze kennis, konden we ons hart luchten door middel van een debat.

Naast de activiteiten buiten Kijkduin, hadden we ook nog activiteiten in het park zelf. Deze  activiteiten bestonden uit opdrachten die we in verschillende groepjes moesten uitvoeren, die onze kijk op stereotypes en culturele verschillen, veranderde. We hebben de stereotypes van alle landen besproken en zijn erachter gekomen, dat deze vaak niet overeenkomen met de realiteit. Iets wat ook interessant en vooral heel gezellig werd gevonden, was de tijd, die we na de culturele avonden, met elkaar doorbrachten. Na deze avonden, kregen we vaak ook nog de ongezouten mening van elkaar te horen, dit leidde natuurlijk tot leerzame discussies.

Hoewel de uitwisseling nu tot een eind is gekomen, hebben we niet het gevoel dat er ook een einde aan de ontstane vriendschappen, is gekomen. We zijn erachter gekomen, dat communicatie uiterst belangrijk is voor goede relaties tussen mensen met diverse achtergronden. Dit soort uitwisselingen maken je ervan bewust, dat er grote culturele verschillen in deze wereld zijn en je leert ook hoe die ontstaan zijn, hoe je er het best mee kan omgaan en je leert het vooral allemaal een plekje te geven.

Wij willen de organisatoren van the Netherlands-Romania Foundation bedanken. Ze hebben ons een drukke, maar bovenal gezellige en leerzame week, vol met nieuwe vriendschappen  en een betere kijk op de wereld, bezorgd.