Chinareis

de Chinareis

In het begin van het jaar hebben de 5e klassers die Chinees volgen een reis naar China gemaakt met hun docent Chinees, Rients van Goudoever en docent Frans, Judith Wolf. Hieronder staat het verslag van Frédérique. 

"Wat was het een geweldige reis! Een reis waar we 3 lange jaren naar hebben uitgekeken, maar waarvan het moment toch eindelijk daar was. De Chinareis!

Met al onze koffers en vol enthousiasme stonden we nu al weer 6 weken geleden in de aankomsthal op Schiphol. Nieuwsgierige ouders, lachende leerlingen. Allemaal met erg veel zin in de reis die zou komen. Nog even gauw zwaaien en de laatste groet, en daarna vliegensvlug het vliegtuig in. Na de negen uur lange vlucht, waren we er dan toch eindelijk, aangekomen in het land van panda’s, bijzondere tempels en lekker eten.

De eerste drie dagen verbleven we in de miljoenenstad Chengdu, op de kaart ietsjes onder het midden van China in de provincie Sichuan aan te wijzen. Onze slaapplek voor deze paar nachten was het bij ons befaamde Miss Panda Hostel, waar we iedere avond al spelletjes spelend in de gezelschapskamer terug te vinden waren. Heel wat bloeddorstige weerwolven zijn hier omgekomen, fanatieke poolers gecreeërd en gedreven kaartspelers gevormd. Maar ook overdag hadden wij een hoop plezier. Ronddwalend door de grote stad, Chinese thee drinkend in parkjes, boeddhistische tempels bezoekend, maar vooral raar aangestaard wordend door de bevolking die maar al te graag met ons, de merkwaardig lange blonde toeristen, op de foto wilden. Dus dan maar even stil staan en poseren en al snel merken dat een hele fangroep zich om ons heen had gevormd. Ook gelijk voor het eerst paparazzi gehad! Op de laatste dag van ons verblijf in Chengdu hebben we ons voorbereid op de grote bergtocht die voor later op de planning stond door de zogenoemde oefenberg te beklimmen. Dus hop, de bus in, vol spanning voor wat ons te wachten stond, maar uiteindelijk een prachtige, maar inspannende, wandeling naar de top gemaakt. 

Next stop: de berg de Emeishan, waarop de al eerder genoemde grote bergtocht gepland was. Voordat we echter aan deze tocht begonnen, hebben we een nacht in een boeddhistische tempel tussen de monniken doorgebracht. De laatste nacht goed uitrusten en dan vol goede moed op stap. Trappen op, trappen af. Dalen en stijgen. Een vermoeiende, maar mooie wandeling door de indrukwekkende wildernis van China. Heel wat traptredes en gespotte apen verder, kwamen we aan bij onze slaapplek, een andere boeddhistische tempel op de helling van de berg. Een stuk primitievere editie dit keer. Even afzien, een nacht meemaken die dit keer aanzienlijk langer leek dan normaal, gewekt worden in de pittig vroege ochtend door de boeddhistische ochtendceremonie, maar daarna vlug, schoentjes aan, regenpak in de aanslag en de komende terugreis in de stromende regen onder ogen zien.  

Beneden aangekomen, namen we afscheid van de Emeishan en vertrokken we richting het in een kleiner gelegen dorpje Teddy Bear Hostel. Een hostel waar de kamers iets luxer waren dan gepland, maar waar wij geen enkel probleem mee hadden. Vanuit hier hebben we onder andere een oud, maar toeristisch dorpje bezocht en de 71 meter hoge Boeddha, een beeld in de rotsen uitgehakt gelegen aan een rivier. Ook hadden we in dit plaatsje veel vrije tijd en waren we vrij om ook ‘s avonds nog even zelf iets lekkers te halen in het supermarktje op de hoek. 

De laatste paar dagen van de reis zijn we teruggegaan naar de stad Chengdu. Ondanks hier al eerder te zijn geweest, hebben we ons zeker niet verveeld. Zo hebben we een park gewijd aan de dichter Dofu bezocht, een bezoek aan het pandaverblijf gebracht en zijn we naar een klein oud stadje geweest. Daarenboven stond ook de beruchte karaokeavond stond op het programma, waar wij allemaal onze zangkunsten van de beste kant hebben kunnen laten zien. De laatste dag van de reis was vrijgehouden als vrije dag, een dag waarbij wij in groepjes door heel Chengdu mochten banjeren. Maar op zo’n vrije dag moet natuurlijk ook gegeten worden. Dus dan toch op een restaurantje of kraampje afstappen, een paar eenvoudige woordjes Chinees spreken en tussendoor met handgebaren duidelijk maken wat je precies wilt, maar uiteindelijk toch altijd een heerlijke maaltijd voor je neus krijgen. Want dat koken kunnen ze in Sichuan zeker.

Met andere woorden was het een onvergetelijke reis! Een reis vol gezelligheid, mooie natuur, lekker eten en bijzondere momenten. En zelfs ons Chinees is er op vooruit gegaan. Raar voelt het wel, dat de reis waar ieder zo lang naar uitkeek nu voorbij is. Maar met behulp van de vele foto’s, onderlinge grapjes en vooral de mooie herinneringen in gedachte, zullen we altijd in staat zijn om terug te kijken op deze prachtige reis, de Chinareis."

 

Frédérique van Holk, klas 5

Chinareis

Archief