10ers voor taalmaatjes

Bij de burgemeestersverkiezing in november vertelde ik over een challenge die ik in mijn collegejaar graag wilde opzetten. Ik wil namelijk super graag kinderen die net in Nederland zijn komen wonen, helpen zich thuis te voelen in hun nieuwe land en bij het leren van een nieuwe taal.

Dat wil ik doen door samen met mijn vrienden en vriendinnen leuke dingen met hen te ondernemen, waarbij we gezellig kunnen kletsen, van elkaars cultuur leren en dat op zo’n manier dat zij de taal beter gaan leren spreken. Afgelopen week is de challenge “10ers voor taalmaatjes” waarheid geworden. Nadat we eerst een trainingsbijeenkomst hebben gehad met de Nederlandse kinderen over hoe we nou eigenlijk goed om kunnen gaan met kinderen die nog geen goed Nederlands praten, hebben we hen vrijdag ontmoet.

Vijftien kinderen die hier net zijn komen wonen en vijftien kinderen die al hun hele leven in Nederland wonen, hebben elkaar beter leren kennen. We zijn samen Madurodam in gegaan en hebben een speurtocht door het park gedaan. Iedereen was super enthousiast! De verlegenheid was bij de meesten al heel snel helemaal verdwenen, daardoor was het meteen erg gezellig. Ook toen we het park in gingen bleven de taalmaatjes met z’n tweeën en soms met z’n vieren bij elkaar, in plaats van dat iedereen meteen weer terugtrok naar hun bekende groepjes. Ik geloof dat de taalmaatjes die net in Nederland zijn het een erg mooie ervaring vonden. We hebben in ieder geval heel erg met elkaar gelachen!

Een super geslaagde eerste bijeenkomst, dankzij de hulp van velen! Afgelopen vrijdag zijn we met de tweede bijeenkomst met alle “10ers voor taalmaatjes” de hele dag op het Binnenhof geweest. Daar hebben we een uitgebreid programma van Prodemos gekregen over de democratie. Zo zijn we naar de Eerste en de Tweede Kamer geweest, ook hebben zelfs samen in het Nederlands een echt Kamerdebat nagebootst! Het was voor ons allemaal een hele ervaring. Op naar de volgende ontmoetingen.

Door Amelie Mijs - Burgemeester Madurodam