Klas 3: uitwisseling

In de tweede week van periode 3 van zaterdag tot donderdag begonnen wij weer met een uitwisseling in Den Haag, georganiseerd door de Foundation Netherlands-Romania. Dit keer deden er meer landen mee dan vorige keer. Naast Roemenië en Bulgarije kwam IJsland er nu ook bij. Ook deden er dit keer nog 2 extra mensen van onze school mee.

De eerste dag was erg rustig en begon met een introductie, maar in de avond was al gelijk de eerste culturele avond en ook zoals vorige keer begon Nederland. Het was een leuke avond die startte met een presentatie en daarna eten, met tijdens het eten ook nog wat prachtige Nederlandse muziek (Lil’ Kleine).

Zondag was nog steeds een rustige dag met teambuilding, maar in de avond kwam er weer een culturele avond. Dit keer was IJsland onze gastheer. De groep uit IJsland vertelde ons over hun dorpje tegen de Poolcirckel met 180 inwoners en de activiteiten die je daar kan doen. We leerden dat er maar 13 mensen op hun school zitten. Ook moeten ze meer dan anderhalf uur rijden om nieuwe kleren te kopen in de dichtstbijzijnde stad. Qua eten hadden ze gedroogde vis voor ons en nog een hele lekkere soep/stoof met lam.

Op maandag gingen we naar Sorghvliet en op zowel maandag als dinsdag gingen we naar het centrum. Daar kregen we presentaties over van alles en nog wat. Zoals immigratie en integratie in Nederland op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het Huis van Europa hadden we het over de Brexit.

De avonden vond ik weer het leukst met op maandag Roemenië en op dinsdag Bulgarije. Bij Roemenië begon de avond met een leuk presentatie over de stad Câmpulung (20.000 mensen). Daarna gingen we lekker eten, er was van alles en allemaal was het heerlijk. Tijdens het eten was er ook muziek.

De Bulgaren hadden het vooral over hun stad Varna (circa 350.000 inwoners) en alles wat je daar kan doen. Ik vond het eten uit Bulgarije persoonlijk het lekkerst met lekker veel vlees, ook was de stad waar zij vandaan kwamen prachtig. Op een gegeven moment ging 1 van de Bulgaarse meisjes die ook lid van een koor was traditionele muziek zingen.

Woensdag ging iedereen naar Amsterdam en omdat er nu geen sport- en cultuurdagen waren konden wij ook mee naar Amsterdam. Daar hebben wij een groot deel van de dag rondgelopen en gekeken naar winkeltjes. In de middag hebben we met de Bulgaren in een knus pannenkoekenrestaurant gegeten genaamd ‘Upstairs’.

Daarna zijn we nog in het Rijksmuseum geweest voordat we met de trein weer naar huis gingen (niet zonder fouten), en dat was dan de eerste avond van de week die we thuis doorbrachten.

Donderdag was de laatste dag. Die dag gingen we met voormalig minister en senator Wim van Eekelen naar de 1e Kamer waar hij ons een rondleiding gaf. Heel special mochten wij in de bankjes zitten waar normaal alle politici zitten. Ze waren comfortabel, niet iets speciaals maar je zou er lang op kunnen zitten. We waren natuurlijk niet alleen in de Kamer zelf maar we hebben ook rondgelopen en
in een andere vergaderzaal gezeten.

De avond was erg gezellig en omdat we al een hele week met dezelfde mensen hadden doorgebracht kenden we elkaar wat beter en ging het praten makkelijker waardoor de sfeer ook gezelliger werd. Die avond aten we heel simpel Chinees dus het was erg lekker en niemand hoefde te stressen over het eten zo lekker mogelijk maken. Helaas was dit ook de avond dat we dag tegen iedereen moesten zeggen dus dat was jammer. Toen het dag zeggen na een tijdje afgelopen was zijn we weer naar huis gegaan en moesten we de volgende dag lekker weer naar school….altijd fijn.

Sjoerd de Groot, 3B