internationale uitwisseling

In januari heeft de mini-uitwisseling plaatsgevonden in Kijkduin waar scholen uit verschillende landen, onder andere Sorghvliet, aan meededen. Het is een project georganiseerd door Stichting Nederland Roemenië, dat al een paar jaar achter elkaar in Den Haag plaatsvindt. Het doel van het programma is de jeugd van verschillende landen met elkaar in contact te brengen en het met elkaar hebben over de verschillen en overeenkomsten tussen het leven van de jongeren. Ook hebben de leerlingen gesproken over onderwerpen als de Europese Unie, Europese integratie, de verschillende culturen, vooroordelen en discriminatie. Elke avond was er een culturele avond waar een land zich presenteerde door middel van een verhaal over het land, het eten laten proeven, dansen laten zien en nog veel meer. De landen die meededen waren Rusland, Ijsland, Roemenië, Zwitserland, Bulgarije en Nederland.

"De studenten zijn vrijdag aangekomen en zaterdagochtend begon het programma meteen. We kwamen bijeen in het Kijkduinpark en hebben onszelf voorgesteld en elkaar leren kennen. Hiermee was de week echt geopend. ‘s Middags zijn we richting het centrum gegaan en zijn we het in het informatiecentrum van het Vredespaleis geweest, waarna we Panorama Mesdag hebben bekeken. ‘s Avonds was het aan de Nederlanders om hun land te presenteren en werden er kroketten, pannenkoeken en erwtensoep geserveerd. 

Zondag hebben we het met elkaar over de diversiteit gehad en hebben we de stereotypes per land vastgesteld en gekeken of dit nou wel echt klopte volgens dat land. Vervolgens hebben we zo creatief mogelijk posters gemaakt met de typische culturele aspecten van de verschillende landen. De groep werd weer heerlijk voorzien van een lunch op het park. ‘s Middags was er een lasergame potje te spelen, waarna het de beurt van Roemenië was om hun land te vertegenwoordigen. We hebben hun specialiteiten geproefd en gedanst op Roemeense muziek. 

De volgende dag was het vroeg verzamelen bij het ministerie van Sociale Zaken, waar we een presentatie kregen van Arjen Verweij en Jaapjan Rijlaarsdam over de migratie in Nederland en het beleid daarvan. Later op de dag zijn de studenten naar the House of Europe geweest waar een presentatie volgde over de EU met een quiz achteraf. Toen zijn we naar de Eerste Kamer gegaan voor een rondleiding van Wim van Eekelen, voormalige senator, die een hoop heeft laten zien. De buitenlandse studenten (ook de Nederlanders:)) vonden het erg indrukwekkend. Die avond was het de culturele avond van de Bulgaren.

Dinsdag was een vrije dag waarop de groepen Amsterdam of Delft hebben bezocht, waarna ‘s avonds de Russen de show stalen. 

Woensdagochtend zijn we naar de Zwitserse ambassade geweest. We kregen een presentatie van Mirko Zambelli en hebben vragen gesteld en met elkaar gediscussieerd. Hierna hebben de Nederlandse studenten Sorghvliet laten zien en daar een rondleiding gegeven. Ook dit vonden de buitenlanders erg leuk. ‘s Middags is de groep naar het gemeentehuis geweest waar uitgelegd is hoe Den Haag het nou eigenlijk doet met zoveel verschillende culturen. Het was aan de Zwitsers om hun land te representeren met allerlei lekkernijen. 

Donderdag was het alweer de laatste dag waarop er ‘s ochtends een aantal groepsactiviteiten heeft plaatsgevonden en we de week ‘s middags hebben afgesloten door het overal nog even over te hebben. De laatste avond was erg gezellig in het huisje waar de Ijslanders verbleven, waarna het helaas tijd was om afscheid te nemen. 

Het is al met al een zeer interessante, leerzame, maar vooral gezellige week geweest waarin we heel veel hebben gedaan." Vera Geurts (klas 4)

 

internationale uitwisseling

Archief